NataschaOostPactDoorbakfietsteamfoto

Wat een rommel hè?
Maar Natascha helpt!

Weer zo’n vuilniszak naast de container. Een bankstel, zomaar op de stoep! Snappen die lui dat nou niet? Irado komt hier niet elke dag hoor. Zo wordt het wel een zooitje in de wijk!

En daarom hebben we een tijd geleden al een paar afspraken met elkaar gemaakt. Als iedereen zijn afval volgens die afspraken voor Irado klaarzet, dan houden we het hier netjes. Hoe minder rommel opgeruimd moet worden, des te minder geld we daaraan kwijt zijn. Logisch toch?
Die regels zijn lang zo moeilijk niet als je denkt.

Natascha is afvalcoach. Ze weet precies hoe je netjes van je oude bank, wasmachine of extra vuilniszak af komt. Zet je die rommel zomaar op straat, dan kun je trouwens een bekeuring krijgen.

op de buurtwerkplaats bakfiets

Afvalscheiden. Dat doen we ook in Schiedam-Oost. Maar wat hoort nou bij wat? Dat weet Natascha ook. En als die bewoner verderop of die wandelaar aan de overkant van de straat zomaar rommel op straat gooit, dan krijgen ze met Natascha te maken. Natas’ vertelt ze wel dat ze dat beter niet meer kunnen doen. Logisch toch? Als jij het schoon houdt, moeten die anderen ook geen rommel maken. Zo blijft de straat tenminste schoon.

Wist je trouwens dat ze dat ook aan kinderen op scholen uitlegt? Ze rijdt zelfs met haar eigen bakfiets rond om elektrische apparaten, verf of lege batterijen op te halen. Volg ook haar vlogs:  Als we afval gescheiden inzamelen, dan kunnen we daar tenminste nog nieuwe spullen van maken. Gooien we het op één grote hoop, dan moet alles worden uitgezocht. Dat kost weer extra geld en dan moet de huisvuilbelasting weer omhoog. Een paar simpele regels en een afvalcoach in de buurt die je helpt. Dat is alles! Dat is toch mooi?

Vlog’s van de afvalcoach

We kopen iets, we gebruiken het en dan gooien we het weg. Dat is de lineaire oude economie. Deze is slecht voor onze aarde én voor ons. In de circulaire economie wordt elke grondstof hergebruikt, zodat er een kringloop ontstaat. Zo belasten we de aarde en ons klimaat minder.

Die nieuwe duurzame manier kunnen we pas bereiken als iedereen helpt. Dat doe je al door je afval te scheiden. Maar wat hoort nu bij wat? Met de tips van de afvalcoach doe je gemakkelijk mee.

Vlog 1:  A.A.P.

Afval Apart Punt
De eerste vlog van onze afvalcoach Natascha Visser.

Heb jij een tip om de afvalberg kleiner te maken?

Vlog 2:  Kleding

Textiel
Oud textiel kan prima worden hergebruikt of dienen als grondstof voor nieuwe producten. In de textielbak bij het Afval Apart Punt kun je kleding, schoenen, gordijnen, linnengoed en handtassen kwijt.

Heb jij een tip wat je met je oude kleding kunt doen? 

Vlog 3:  GFE

GFE
Een groot deel vans ons huisvuil bestaat uit groenten-, fruit- en etensresten (gfe). Wat mag er wel en niet in de gfe-container? En wat wordt er met het ingezamelde gfe gedaan? 

Wil jij een van die handige GFE thuisbakjes? 

Vlog 4:  Restafval

RESTAFVAL
Afval scheiden moeten we zo zorgvuldig en schoon mogelijk doen. Maar wat hoort nou bij wat?

Afvalcoach Natascha geeft tips!

Heb jij een tip om minder huisvuil te maken?