Wij zijn de buren. 
Maar jij natuurlijk ook!

Welkom buurman, welkom buurvrouw! Wij zijn jouw buur, maar dat ben jij natuurlijk ook van ons.

En dat is nu precies waar het om draait: iedereen in de wijk Schiedam Oost mag meedoen op ons grote terrein. Je doet het op de manier die je zelf leuk en nuttig vindt. Of je nou een moestuin maakt, bijenkorven, een speeltuin of een speaker voor je studio... bedenk en maak het maar.

Bij De Buren kun je eigenlijk van alles bedenken en maken! 

De Buren is uitgegroeid tot een wijkonderneming die Oost laat bloeien. Veel buren in Oost zijn werkloos. Er wonen heel wat nationaliteiten en culturen door elkaar die we eigenlijk helemaal niet kennen. We lopen elkaar voorbij op straat. We weten niet wie onze buren zijn en wat ze mooi of leuk vinden. Met elkaar praten zit er dan niet in. Met vreemden praat je niet zo gauw, ook al wonen ze één deur verder...toch?

En kijk eens naar hoe Schiedam-Oost eruit ziet: Verouderde woningen, verzakte stoeptegels, onderhoud blijft noodzakelijk. Vergis je niet. In zo'n wijk valt tenminste wat te doen! Want waarom zouden wij niet zelf onze wijk opknappen? Waarom laten we de gemeente steeds maar dure bedrijven inhuren terwijl we bijna alles zelf kunnen doen? Dat kost veel minder belastinggeld en helpt bewoners die het nodig hebben weer aan werk. Wist jij dan niet dat je buurman één van de beste stratenmakers was?


Activeren bewoners

Dat is dus precies dat De Buren doet: bewoners helpen om actief te worden in hun eigen wijk. Zo zien we elkaar, spreken we elkaar, overleggen we met elkaar hoe de klus geklaard kan worden en héé.... die buren vallen eigenlijk best wel mee!

Zo krijg je een wijk waar bewoners elkaar kennen. Waarderen wat ze voor elkaar en Schiedam-Oost doen. De wijk wordt ineens onze wijk. Geen lange doorlooptrajecten, geen mensen-van-buitenaf die je niet snapt.
We doen het gewoon lekker zelf!


Vertrouwen en werk

In Oost woont een grote groep mensen die geen baan heeft. Het is voor hen moeilijk om aan een baan te komen. Verdoe je je tijd niet met een sollicitatie bij bedrijven die je eigenlijk helemaal niet zien zitten?

Afgewezen, nòg eens afgewezen... dat is niet goed voor je zelfvertrouwen. Ga je naar een onbegrijpelijke sollicitatiecoach of wip je even bij De Buren langs? Die kennen je toch? Ze weten wat je kunt. Dat jij dat verzakte stuk trottoir omtoverde in een strak gelegde stoep bijvoorbeeld. Je praat met elkaar.

En omdat De Buren samenwerkt met onderwijsinstellingen en ondernemers kunnen ze je ook nog de weg wijzen ook.  De Buren helpt je tenminste. Goede Buren zijn nog altijd beter dan een verre vriend...


Samen zelfredzaam

Veel bewoners hebben de overheid nodig om te kunnen overleven. Ze hebben niet echt het gevoel dat zij zichzelf kunnen redden. Op weg naar wat meer bestaanszekerheid kom je vaak alleen maar vreemden tegen. Mensen die je niet kennen, niet weten waar je goed in bent.

De Buren kent je wel; zorgt ervoor dat je meer zelfvertrouwen krijgt. Dat andere buurtbewoners je kennen, vertrouwen en waarderen om wat je voor Schiedam-Oost doet. Wat je allemaal kunt en je waardeert om wie je bent.

Die schouderklop geeft zelfvertrouwen. Het gevoel dat je wèl voor jezelf en misschien ook wel goed voor anderen kunt zorgen. We houden onze eigen broek wel op! Daar hebben we de overheid veel minder hard bij nodig dan dat we zelf denken.